Thursday, April 23, 2009

Luahan perasaan dari aku yang tengah geram kat seseorang..

Salam...Luahan perasaan dari aku yang tengah geram nak marah kat seseorang..

kadang-kadang kita kena realise balik...

Telek balik diri sendiri...
Sempurna ke sangat diri kita ni sampai kita rasa gah tak tentu hala..

Kita kena tanya diri sendiri...
Kenapa aku selalu bernasib malang?
Kenapa orang selalu tikam aku dari belakang?
Kenapa selalu judge aku sombong?

Jawapannyer...TEPUK DADA TANYA SELERA..

Sebab selalunya persoalan begini lahir dari orang yang terlalu perasan yang dialah yang terbaikkkkk..(sampaikan orang tak boleh langsung nak tegur dia apa-apa)
Lahir dari orang yang cakap pada diri sendiri:
  • Aku ada pengalaman yang banyakkkk dari orang lain..
  • Aku ada knowledge yang lebihhh dari orang lain (padahalnya eja knowledge pun tak berapa nak pandai..)
  • Aku lebih cantik dari orang lain (Padahal fesyen tak kena gaya..)
  • Aku ada kad kredit banyak so, tak perlula orang nak ajak2 aku gi jamuan ker aper..aku boleh bayar sendiri..
  • Gaji aku lebih tinggi dari orang lain termasuk gaji laki aku..
  • Semua orang suka aku...orang tu admirer aku..orang tu minat kat aku..(giler pasan orang ni kan..)

hahahahahah..

Sebenarnya bila jawapan-jawapan sebegitu lahir dari orang tersebut..ini bermakna..

  • Orang tersebut ada masalah dalaman yang kronik.
  • Dia tak yakin dengan diri sendiri..
  • Selalu syak wasangka yang orang dengkikan dia
  • selalu meletakkan kesalahan pada orang lain..
  • Dann..yang utamanya orang tersebut sebenarnya takut pada bayang-bayang sendiri..

Pada orang tersebut tak perlula sembahyang tunggang tonggek

Sedangkan hati hitam bak arang.

Tak perlula sentiasa berkata yang dia sering berdoa itu dan ini

Sedangkan niat doa itu dipenuhi hasad dengki pada orang lain...

Usahla jadi munafik

Usahla berlakon bak patung plastik

Buat orang benci & jijik

Usahlah mendada setinggi langit

Kelak bila kau jatuh segalanya sakit..

Nak bangkit semula kaki kau mungkin senget..

Hati perlu bersih

Hilangkan syak wasangka & hasad dengki

Jika itu masih bersarang di hati

Kau tak akan berjaya sampai ke mati...

Aku harap orang tersebut yang dimaksudkan bacala blog aku hendaknyer..Sebab aku dah terlalu menyampah ngan lakonan dia yang siap boleh nangis2 lagi bila nak raih simpati orang..kununnya dia tu innocent sangat..Padahal hati dia dengki tak hengat korang...

Sepanjang 5 tahun aku bekerja kat department aku sekarang yang seramai 200 lebih staff..bertukar silih berganti..aku tak pernah jumpa orang macam dia..actually dia baru jer join department ni ganti sorang clerk yang bertukar ke department lain..baru jer 2 bulan aku rasa..tapi dia memang pandai buat fitnah..depan kita baik..belakang kita mengutuk kita bagai nak rak..aku tak tahula mungkin ni ujian untuk aku sebab selama ni semua orang kat sini rapat sangat dengan aku..kitaorang saling tolong menolong..tak pernah berkira dalam apa jua hal..tapi pompuan yang sorang ni cukup-cukup mencabar kesabaran aku..Kalau boleh aku nak jer tampar muka make up tebal 5" dia tu..Tapi aku tak nak la kenangan manis aku kat sini di'spoil' oleh orang yang macam tu..

Ya Allah..Kau tabahkan la hatiku..Kau tingkatkan la kesabaran dalam diri hambaMu ini..amin..

Korang sama2 doakan untuk aku tau..please la..aku tak nak nanti esok masuk berita sorang perempuan cedera parah masuk ICU lak kan..nayer jer pompuan tu..

Salam Ukhuwah..
ps: Nama dia ialah F..aku rasa Za@Jaja & Lia kenal pompuan tu..

5 comments:

oneyani said...

labels xhengat tu..benci die hahaha

mmg akak..mmg spoil la kalau ade manusia mcm ni..elok2 kite aman sblm ni dtg je die teros rosak mood!

xpe akak da nk keje tmpt laen kan..kt ofis yani pon ade sorang perangai mcm ni..ala mane kt pg mest ade org mcm ni..

ktorg gelak je kt budak tu sbb mcm bodoh sgt pe y die ckp tu!hahaha

biasenye org bodoh je ckp mcm tu

Anna said...

He..he..label harus mantooopp..

Tula..bila fikir2 balik buat apa akak nak jadi bodoh cam dia kan..wat spoil memori akak jer..so, let go jer la..Biarla dia jadi bodoh sombong sorang2..

oneyani said...

betol..tah pape je...buat xtao je...anggap je ape y die ckp tu mcm lawak..jadi bahan utk akak gelak..hahahaha

yani selalu sgt jumpe org mcm ni=p

Jaja said...

babe, sila emel nama dia. aku nak cek dlm sistem. sapa gerangan org tak betul ini??
adakah dia seorang clerk ataupun chief clerk?? sungguh vangga dirik..bluwekkkkkkkkkkkk

Anna said...

Jaja ~ aku dah email ko..sila la check..