Thursday, February 12, 2009

Sakit..

Salam..Actually takde mood lagik nak update..tapi disebbkan dah lama sangat tak berupdate so, aku update la sikit kot..actually start before cuti hari wilayah aritu aku balik kampung husband..kelam kabut jadinye..actually, my MIL sakit..sebelum kitaorang balik tu memang dia dah demam..and dia cakap dah pergi check doctor tapi doctor cakap biasa jer..takde apa-apa yang serius..but my hubby (yang memang asyik resah since dengar mak die tak sihat) tak sedap ati and camna pun nak gak balik and bawak mak sendiri gi spital..so, on 28th & 29th Jan aritu aku amik EL and balik Kedah..cadangnye nak balik KL semula ari ahad 01st Feb. Aku keluar dari office around 11am (on 28th) camtu..sampai rumah terus amik Raihana and kemas2 barang..mujurla Raihana memang dah siap sebab before that my hubby dah jumpa husband Ibu Raihana, cakap nak balik kg that day. so, Ibu dia dah siap-siapkan Raihana dulu before aku balik..After zohor tu kitaorang bertolak ke Darul Quran dulu sebab nak amik my BIL. Pastu kitaorang terus bertolak lalu ikut Tanjung Malim and kuar balik Highway..Pastu kitaorang ikut jalan Kuala Kangsar-Grik..coz ikut situ dekat sikit berbanding ikut Penang..cumanya kalau memalam gelap sikit la kan..Aku rasa kitaorang sampai Baling around 6pm kot..kot la..aku pun tak sure sangat..dah lupa dah..pastu kuar kete aku tengok apsal hubby aku tak masuk2 umah ni..aku pun jengahla dia kat luar..rupernye tengah lap air mate..terus aku gi gosok bakang dia and tanya apsal..dia cakap cam sedih nak jumpa mak..aku suruh dia cover sikit jangan sampai mak nampak dia cmtu nanti mak lagi susah hati..masuk dalam tu salam2 ngan mak terus my hubby nangis..tula..my hubby tu nampak jer cam brutal tapi sebenar hati dier lembut sangat..pantang dengar mak ayah sakit ker or adik-adik dia ada problem ker cepat jer risau..pastu dengan dia2 sekali tak lalu makan..
Esoknyer tu, my hubby pujuk gak mak die gi spital Sg Petani since mak & adik dia cakap dah pg spital Baling but tunggu jer lama treatementnyer hampeh jer..pastu lak aku tengok bagi ubat panadol jer..baik aku gi kedai runcit jer..takyah susah2 gi jumpa doktor..sampai spital sg petani terus kitaorang gi A&E dier..pastu ada la MA check and yang aku peliknyer apsala dia tak check pun BP,Pulse,etc tu..dia just check sugar jer..memang high la dalam 23 camtu..terus masuk yellow zone..and ada la sorang doctor pompuan ni tengok..duk la dalam tu dorang masukkan drip and insulin kot..aku ingat mesti dorang admit mak aritu but lepas 2-3 hours camtu dia cakap dah boleh balik..please la..apsal laks ni walaupun sugar dia dah turun ke 17 but still tinggi lagi per..and my MIL tu tak larat nak jalan pun..but then doctor is doctor kan..kita kan takde pengetahuan lebar cam doktor tu..so, terima jer la..so on friday and saturday tu nampak cam ok but sebab dia tak makan aku rasa dia jadi weak sesangat..aku nak tengok pun tak sampai hati..pastu yang si Raihana pun satu hal tak nak berenggang ngan aku langsung..ngan orang lain tak nak langsung..tensi aku..
On sunday tu kitaorang nak kena balik sebab hubby dah keje monday tu..sian dier..dahla nak amik cuti tu pun sampai gaduh2..ader ke orang cakap dier reka citer mak dier sakit sebab dier nak cuti..nak jer aku gi sekolahkan orang yang cakap tu..ikut sesuki ati dier jer..mujurla hubby aku tu jenis penyabar gak..kalau aku la..dah lama dah telan gigi orang tu..(cerita pasal orang tu kemudian yer)..So around 10am camtu kitaorang bertolak balik..but masa balik tu my MIL cakap "pi la balik cepat..karang panas pulak..jangan bawak kete laju sangat..pi cepat.." Selalunyer tak penah pun dia cakap camtu..kitaorang (Hubby, Aku, BIL, Raihana) bertolak pastu..hantar BIL kat Darul Quran around 5pm camtu kot..then bertolak balik lalu kut batu caves..jammed teruk..tak taula apa upacara yang dorang wat kat situ aritu..yang pasti ramai la orang..tengah tunggu jammed tu abg ipar hubby (suami kakak dier)called..cakap suruh patah balik sebab mak sakit teruk..tapi cara dia cakap cam main2 and tak serius..muka husband dah berubah dah time tu..pastu dia cakap..mak sakit teruk..dorang suruh patah balik..camne? Dia tanya aku laks..aku cakap la..ikut abang la..su rasa balik la kot..tengok mak dulu camner..pastu my BIL kat Darul Quran laks call cakap nak balik tak..then kitaorang decide balik gak..tak sempat balik rumah pun..kitaorang terus shoot gi Balai hubby..inform yang dia kena sambung cuti lagi..then amik BIL kat Darul Quran and terus bertolak balik..kitaorang sampai kampung semula around 12 tengah malam camtu la..ramai giler orang..biasala kalau kat kg kan dorang sesama sendiri rapat gitew..malam tu around 3am camtu bawak gak mak gi spital sg petani balik semula..and aku tak dpt ikut sebab si Raihana tidur..and aku pun sampai pagi tak dapat tido..
And disebalik kejadian ni ada gak kejadian pelik and menyeramkan terjadi..tak pernah seumur hidup aku alami kejadian camni..perkara yang aku kureng percaya selama ni and sekarang aku dah mula percaya perkara-perkara camni..sangat seramz..nanti aku cerita..sekarang aku nak stop dulu and sambung kejer and baca blog orang..he..he..he..salam..

3 comments:

Deqna said...

sedih lak baca citer ni.. nape ngan MIL awak? harap2 dia cpt sembuh..

Lia said...

MIL pun dh mcm mak kita juga kan ... hopefully cepat la sihat... sebab kita duk jauh kan .. kl tak tetiap minggu blh balik.. btw ko ni buat suspen jer.. aku tengah sedap2 baca tetiba ending nyer ko buat surprise lak...

Anna said...

To Deqna: Thanks..dia ada hypertension & diabetic..tapi masa admit tu doc diagnosed as diabetic acidoses ketone..

To Lia: Sj nak suspen ko kan..jap gi aku sambung lar citer tu.. :)